Staffan

Född på Annandag jul 1968 i Kårböle, västra Hälsingland. Lärar- och prästunge, yngst av fyra syskon. Valde som fyraåring mellan två yrken: -kung eller arbetslös. Upptäckte musik i storebrors skivhylla och kunde spela alla Creedence och Deep-Purplelåtar utantill på sina kakburkar. Vid nio års ålder fick han ett riktigt trumset vilket bekostades av storebror Daniel som fått sin första löning.

Eftersom Kårböle var litet och det fanns två trummisar i byn så bestämde Staffan att försöka hitta ett annat instrument att spela på. Bröderna byggde en elbas året därpå och det började spelas i alla tänkbara konstellationer. Ungefär samtidigt köptes en elgitarr för 50:- av en granne och på ABF-kurs i sjätte klass lärde sig Staffan grundläggande ackord.

1983 Flyttar familjen till Ljusdal och i det lokala musiklivet präglas ”Ambulans-basen” i Kires Bluesband m.fl. Sedan 1988 har han haft musiken som yrke i olika dans, rock, blues, folk och underhållningsband. Pluggade vid Musicians Institute i Hollywood 93-94 då Östen ringde och frågade om han ville vara med i Östen med Restens caféprogram (Det kan ni läsa om i Historiken).


Gillar:
”Amerikanska bilar har alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara en passion.”

Gillar inte:
Dokusåpor, kvällstidningar och kommersiell radio ”Utan att skryta kan jag säga att jag inte har sett på en enda dokusåpa under hela mitt liv. I alla fall inte frivilligt.”

Bästa musik:
Bach, svängiga polskor och Stefan Sundström. ”Bachs Brandenburgkonserter är sextonhundratalets rock’n roll. Att Creedence Clearwater Revival är en av mina största favoriter är brorsans fel. Det är så mycket som är bra och det här är bara en liten del.”

Bästa schlagerlåt:
Michelangelo med Björn Skifs.

Bästa bok:
Herr Arnes penningar

Bästa film:
Forrest Gump med Tom Hanks

Roligaste instrument:
Nyckelharpa. ”Jag upptäckte att efter 20 år med bas och i första hand kompsysslan behövde jag utveckla mitt sinne för melodier, och har börjat lära mig ett melodiinstrument. Jag hittade min harpa på Ludvigs Musik som ligger i Strömsholm utanför Västerås. Där kan man köpa allt från radaranläggningar till båtar, gamla radioapparater med rörförstärkning till nyckelharpor och andra musikinstrument.”

Idol:
”Neil Young och uppfinnaren Håkan Lans”

Godaste maten:
”Någon har sagt att livet är för kort för att dricka dåligt vin. Detta tycker jag gäller allt vi stoppar i oss. Jag är svag för husmanskost, men nuförtiden finns det ju dessbättre husmanskost från hela världen att tillgå. Omväxling förnöjer! Gärna vatten, rött vin och öl. Ogärna läskedrycker”

Visdomsord:
Talar man tyst måste folk lyssna noga.

Skicka e-post till Staffan: kontrabasen(at)ostenmedresten.one