Historik

1984…
Fanns vi inte.

1985…
Jens, Östen och Nisse Damberg (vår förste fiolist) gjorde ett första framträdande på en spelmansstämma i Vilhelmina.

1986…
Första plattan ”Östen mä Resten”. Lars Berghagen döpte oss till Östen mä Resten i TV. Sedan funderade vi på att byta namn, men det blev inget.

1987…
Medverkade på Folkparksforum i Sundsvall bl.a. med ett gäng som kallade sig Real Group.

1988…
Så hände det inte så speciellt mycket mer än att Jens svärfar vann på tipset.

1989…
Den andra skivan ”Syntfritt” spelades in. Dragspelaren Bengt Janson anlitades som studiomusiker. Vi hade tryckt ett skivomslag när vi kom på att fråga Bengan som hade fått 2 000:- som ersättning för sin insats i studion om han ville vara med i gänget. Bengan svarade ”ja tack” och då tog vi tillbaka pengarna och tryckte ett nytt omslag där Bengan fanns med som medlem. I samband med skivan så funderade vi på att byta namn, men inte den här gången.

1991…
Medverkade vi i ”Nattcafé” från Göteborg, där Siewert Öholm sa att Östen med Resten och Caisa-Stina Åkerström gjorde stort musikaliskt intryck på honom.

1992…
Detta år började det att röra sig i medierna. Medierna började att få en kläm på vilka ÖmR var. Vi var bl. a. med i ”Söndagsöppet”, samt ett antal caféprogram. Vi hade också en radioserie som hette ”Norr om Dalälven” tillsammans med Hudik Big Band och massor av gästartister. Serien gick under lunchtid i fem avsnitt i P3 i augusti det året. Cd mediet var relativt nytt så då gav vi ut en CD som hette: ”Ta CD:n dit du kommer”, där flera låtar blev nominerade för Svensktoppen.

1993…
Började vi att använda svarta kostymer med strassrevärer(!!) på byxorna så att vi skulle se riktigt showiga ut. Det var Ove Sandström som bl.a. hade ritat ABBA’s Waterlookläder på 70:talet som gjorde dem. Östen såg ut som Hopalong Cassidy.

1994…
32 egna program i TV. ”Östen Direkt” hette det och hade 800 000 tittare i snitt. I samband med detta så ringde vi upp Staffan Lindfors i Hollywood och frågade om han ville spela bas med oss. Han sa OK och sedan dess har han spelat i ÖmR. Tord Nyman från Ljusdal började som trummis.
ÖmR fick ett nytt sound som var lite tuffare och i och med detta så bestämde vi oss för att byta namn, men näe, det blev inget av med det den här gången heller. Vi gav ut en samlingsskiva och sen så gjorde vi en sommarturné på 35 platser.

1995…
15 avsnitt av ”Östen Direkt”. Femte plattan ”…och bilen går bra?” sålde i 20 000 ex. Sommarturné på 40 platser med ett publiksnitt på 3400 personer per framträdande. Då började Peppe Lindholm (som vi lånade från ”Åberg och Kompani”)på trummor i stället för Tord som var nybliven pappa. ÖmR fick förmånen att göra sju timmars direktsändning i TV 2 den julen.

1996…
Publikrekord i Hudiksvalls ishall (3 000 personer) när vi gav ut vår sjätte skiva: Njutånger. Då bytte vi nästan namn, fast inte riktigt. Under hösten så gjorde vi en konsertturné över hela Sverige. Vi passade på att spela in en liveplatta som vi gav ut 1997 under titeln: ”Mord och inga visor”.

1997…
Under våren så gjorde vi en TV-serie med början den 28:e januari i tio avsnitt som hette ”Fullständiga rättigheter” och gick i Kanal 1, klockan 20.30. Det var en ”krogunderhållning” med oss och gästartister, två roliga ”brudar” som heter Karin Gidfors och Magdalena Johannesen, roliga historier, sketcher och mycket mera. Sedan så gjorde vi vår hittills roligaste (tycker vi) sommarturné med både nya och gamla låtar och massor av hyss naturligtvis. Efter sommarturnén (1 september 1997) så tog vi en välförtjänt (det tvista de lärde om) paus. Den var exakt ett år, en månad och åtta dagar, därför att 8:e oktober…

1998…
så drog vi igång igen. Nu som kvartett (Peppe försvann tillbaka till ”Åberg och Kompani”). I nystarten så bestämde vi oss för att spela helt akustiskt för att få lite mera ”dyngsväng” istället för rock’n roll och att (hör och häpna) byta namn. Vi hade tre möten (med medlare) innan vi kom överens om att den här gången så gäller det. Efter långa förhandlingar och våndor så enades vi om att det nya namnet skulle bli ”f.d. Östen med Resten”. I samband med detta så blev Staffan Lindfors (till Jens, Bengans och Östens stora lycka) ordinarie medlem i f.d. ÖmR.

1999…
Började med att vi drog på miniturné i nedre Norrland. Bland annat gästades Albacken, Bollstabruk och Åsele där vi förresten bodde på ”Sonjas Rum & Bilrutor ”(Hej Sonja!). Under våren medverkade Bengan i Ulla Skoog & Tomas von Brömssens föreställning ”Ett rent under” på Södra teatern i Stockholm. Juli månad blev en hektisk historia när Bengan åkte omkull på sin 1100-kubiks moped och bröt benet.
Vår sommarturné blev till stor del möjlig med hjälp av den gode Gunnar Morén från Ludvika och ”Ludvika Spelmanstrio” som vikarierade större delen av månaden med sin fiol. Bengan kryade emellertid på sig och den 16: e augusti så åkte gipset av mitt i förberedelserna till vår nya TV-serie, ”Uppdrag Musik” som under 10 fredagar visades i SVT2 med start 27 augusti.

2000…
Under betydligt mindre väsen än senast beslutade vi oss för att återigen byta namn. Denna gång tog vi tillbaka vårt gamla inkörda Östen med Resten igen. Anledningen till detta var att det kändes ingen skillnad före och efter (fast nu gör det det). En ny omgång av ”Uppdrag musik” startade i Mars och hela våren upptogs av förberedelserna inför dessa 10 TV-program. I samband med att TV omgången tog slut i början på maj så hade vi en träff där det blev bestämt att Bengan slutade som ordinarie medlem av Östen med Resten därför att tiden helt enkelt inte räckte till för honom. Men naturligtvis så är han fortfarande med oss i vissa sammanhang. Vi klarar oss inte utan varandra. Det var då det blev dags att fördjupa samarbetet med Gunnar Morén, så vi började med… semester.
På våren började vi spela in en ny CD med låtar som var inspirerade från alla gästartister som var med i ”Uppdrag Musik”. I lugn och ro tänkte vi skapa en CD med gyllene låtar. På sensommaren gjorde vi en turné i mellansverige och på hösten så gjorde vi två egna turnéer. Den första var i Norrland med Gunnar, och på den andra turnén så åkte vi tillsammans med Bengan bl.a. i det översvämningsdrabbade området i Värmland.

2001…
Östen och Jens började året med att spela revy. Östen var i Sundsvall tillsammans med paret Grebenö på Sundsvallsrevyn och Jens regisserade och medverkade i Iggesundsrevyn där han bl.a. gjorde sina berömda fylletolkningar (som han har sådan fallenhet för).Gunnar räknade träd hemma i Ludvika och Staffan var i full färd att åka Vasalopp och planera sin framtida familj. På våren så blev vi färdiga med den platta som vi började med ett år tidigare. Det blev en CD med våra personliga tolkningar av kända svenska visor, bl.a. ”Till mitt eget Blue Hawaii”, ”Jag blir hellre jagad av vargar”, ”Vandraren” m.fl. Plattan kallade vi ”Originallåtar” därför att de var det.
I början på juni så kom en av låtarna (Pessimistkonsulten) med på Svensktoppen. I tio veckor låg den där (4:e plats som högst). Vi turnerade utav helsike hela sommaren och hösten. I november så kom ”Julia går i gräset” med på Svensktoppen, ungefär samtidigt som vi fick reda på att av 1831 inskickade bidrag till svenska uttagningen av eurovisionsschlagerfestivalen så hade vi fått med ett bidrag. ”Hon kommer med solsken” skriven av tre fantastiska Gävlegrabbar: Larry, Svenne och Lennart.

…och vad hände 2002?
Det började med att vi kom med i melodifestivalen och fick sjunga ”Hon kommer med solsken” i Sundsvall där hela den fantastiska publiken bar oss fram. Vi kom till finalen på Globen där vi fick en hedrande 10:e plats (det tycker vi är rätt skapligt med tanke på att det var 1851 bidrag från början).
I mitten på april och i en vecka i oktober hade vi en föreställning som gick för slutsålda hus på Scalateatern i Stockholm.
I början på maj så var vi på konserthuset i Gävle där vi gjorde två konserter med Gävle symfoniorkester. Det var en fantastisk upplevelse.
Vi gav ut en samlingsplatta med det anspråkslösa namnet ”Greatest of the best” (där ingår det lite solskenslåtar också). Samtidigt kan vi berätta att ”Hon kommer med solsken” finns med på olika samlingsplattor, bl.a. Absolute Kids.
I arton veckor låg ”Hon kommer med solsken” på Svensktoppen, varav tvåa i femton. På sommaren så spelade vi på allt ifrån visfestivaler, andra festivaler, yror, folkparker, danspalats, glasbruk, borgruiner, hembygdsgårdar, kyrkor och flera andra tillställningar. På 25 ställen så har vi ett publiksnitt på 2 700 personer. Tack alla ni som kom. Vi skickade in ett nytt bidrag till Melodifestivalen som dessa fantastiska herrar (Larry, Sven-Inge och Lennart) knåpat ihop åt oss och tänk, det kom med bland 2 600 bidrag.

2003…
I januari och februari spelade Östen och Jens med i Iggesundsrevyn som sålde ut 46 föreställningar. Jens fortsatte med att tolka alla dessa fyllgubbar som bara han kan göra. På våren spelade vi in en hel CD produktion i Ompa Ompa studion i Gävle. Tretton fräscha låtar skrivna av samma trio som skrev vår Melodifestivallåt . Skivan heter som låten: Maria och släpptes i början av mars.
Efter stenhård konkurrens från fantastiska artister med fantastiska låtar på uttagningen i Sundsvall gick vi vidare till finalen i Globen. Vi blev så glada när vi slog vårat eget rekord från fjolåret och blev åtta. I den här takten så kommer vi statistisk sett att vinna schlager-SM 2007. Maria gick in på svensktoppen i maj och kom som högst på en 5:e plats, men klamrade sig fast där i 11 veckor.
Sommarturnén var den största – rent geografiskt, som vi någonsin genomfört. Den gick från Luleå i norr till Helsingborg i söder. I Falkenberg (vår oas i Halland) spelade vi på 20 års jubilerande visfestivalen på Wärdshuset Hwitan för elfte!! gången på tretton år.
Den sjätte september gick ”Klart man undrar varför hon vill ha mig” i på Svensktoppen. På Casino Cosmopol i Sundsvall gjorde vi en julshow i nio föreställningar för utsålda hus. Vi delade ut julklappar, sjöng önskelåtar medan kocklandslaget fixade julbordet.

2004…
Det här året började i ett litet lugnare tempo. På våren satt Östen på kammaren och plitade på en bok som kanske blir färdig någon gång. Staffan (och Staffans fru naturligtvis) fick en liten Lisa. Gunnar avverkade skog som vanligt och Jens förberedde oss andra för vårt nästa stora projekt: nämligen att göra en akustisk Evert Taubeplatta och detta är en gammal Jensdröm. Plattan ska heta just ”Taube”. Jens har hittat flera Taubelåtar som är lite ovanligare. En låt är klar och det är ”Kärleken och vinden” som Jens har sjungit på scen så tanterna grät. Vi vet i nuläget inte när plattan släpps. Det enda vi vet är att plattan kommer ut först när den är klar.
En fantastiskt rolig miniturné gjorde vi på finska västkusten i april tillsammans med Närpes Musikkår. Otroligt duktiga ungdomar som hade sånt tryck i instrumenten att vi nästan blev förkylda.
Sommarturné blev det som vanligt (vi kan bara inte låta bli). 28 platser från Piteå i norr till Orrefors i söder (via en turné i södra Finland). När Staffan var pappaledig, under juli lånade vi in Pajala-Bosse Persson (Pajala Hasses son). Hans stora önskan var att stå nära publiken och spela på allt från lastbilsflak till stora stadsfestscener (det fick han göra också).
Vid juletid fick vi göra ytterligare en julshow på Casino Cosmopol i Sundsvall. Tolv föreställningar blev det. Löneförmånen var att vi kunde norpa lite godsaker på kocklandslagets julbord när personalen tittade bort (vilket de gjorde ibland för att vara snälla mot oss).

2005…
Detta året firarde Östen med Resten tjugoårsjubileum. Planeringen för det tjuvstartade redan hösten före och ägde rum på sommaren. Men annars började året med 50 revyföreställningar på Iggesunds Folkan. Revyns namn detta år var Skrattvarning och två av numren vann revy SM under hård konkurrens i Karlskoga i augusti. Det var i kategorierna bästa revykuplett (Viking Line Express) där Jens var med och sjöng och bästa sketch (Träffen) där Östen gjorde en pantomim tillsammans med Cia Olsson. Men varken Jens eller Östen kunde vara med på själva SM:et, därför att då var ÖmR på turné i Finland (det var kanske därför som de vann).
Taubeplattan fortsatte att spelas in i Östens studio under våren och gick så sakteliga framåt. Under sommaren turnerade vi som vanligt. I år var Staffan med hela tiden. Han och vi fick uppleva det vackra Sverige när det är som vackrast. Hela vägen från Kiruna till Vänersborg for vi och den 30:e juli var det dags för vårt 20 årsjubileum. Fyra tusen personer kom till Hudiksvall och firade med oss under en fantastisk kväll. I sex(!) timmar varade konserten. Skagruppen Scaramanga, Jeja sundström, Hälsinge låtverkstad, Babben Larsson och Ingela Söderlund gästade oss. Till stor hjälp på scenen hade vi den fina gruppen Splash från Söderhamn under ledning av Thomas Jutterström, som dessutom hade hjälpt oss med en massa arrangemang på låtarna.
Två dagar efteråt for vi till Finland på turné. I slutet av augusti och under hela september repeterade vi på en musikalfars i Sundsvall tillsammans med Anna Norberg, Ingela Söderlund och Robert Dröse (plus en massa duktiga dansare och sångare). Jens och Östen fick använda sina revykunskaper och Staffan blev kapellmästare. Efter hård repetition (12 timmar om dagen i fem veckor) blev det dags för premiär den 30:e september. Musikalen är en sitcom i scenformat med mycket musik, dans och sång och den heter kort och gott: ”Camping”.

2006…
Året började med att vi slutförde ”Camping” på Tonhallen i Sundsvall. Det blev sammanlagt 31 föreställningar och det var ett tårfyllt farväl i slutet av februari. Tredje gången gillt trodde vi när vi fick förmånen att vara med i Melodifestivalen för tredje gången, men ”En kaka till kaffet” räckte inte ända fram till finalen. Vi fick ta våra rockabillykostymer, åka hem och ta oss en funderare på vad vi skulle ta oss till i fortsättningen. Vi gjorde i alla fall en platta som heter ”Kvinnor, kakor och UFO’n” som är en trevlig schlagerblandning av den utomordentliga trion från Gävle. Men vi gav oss inte där utan vi färdigställde även vårt projekt med vår Taubeplatta som kort och gott fick heta Östen med Resten sjunger Evert Taube mellan turnéperioderna i Sverige. Detta projekt som Jens så länge drömt om fick sin premiär i Hudiksvall i september och gick ut på turné i oktober – november, samtidigt som Jens och Östen repade på nästa revy i Iggesund, och Staffan turnerar med Sofia Karlsson. Revyn hade bejublad premiär på nyårsafton och fortsatte in på det nya året.

2007…
Efter 50 revyföreställningar och lite snabbvila mjukstartade ÖmR igen. I och för sig blev det ett lugnt första halvår eftersom revyandet tog sin tid och sedan var Östen ute och spelade teater tillsammans med Lars T Johansson, Ingmar Wirta och Annika Nordin. Samtidigt gästade Staffan Sofia Karlsson och turnerade landet runt med henne. Men i mitten på juni körde vi igång med bl.a. Sommarkrysset på TV 4, midsommarteve för Svt i Karlstad och sedan ut på vägarna igen. Vi hade längtat efter varandra så det var ett mycket glatt återseende. Vi var på några nya platser och några gamla.
HPM Entertainment i Eskilstuna blev våra nya samarbetspartners vad gäller bokning. Samtidigt vill vi passa på att tacka Start Klart och Per Sonerud för det långa och fruktsamma samarbete vi har haft genom åren. HPM har tagit över bokningsbiten, men Start Klart kommer även i fortsättningen vara vårt skivbolag.
På hösten var Staffan ute med Sofia igen, Östen spelade teater, Gunnar var på czardas-kurs, Jens höll på att flytta. Sedan började Östen som värd på Viking Cinderella med ansvar för Bingon. Samtidigt var ÖmR inne i en fas med massor av repetitioner. Vi hade nämligen fått erbjudandet att sätta upp en fantastiskt rolig julshow på Hudiksvalls Folkets Hus. Tio utsålda föreställningar blev det innan vi fick julledigt.

2008…
Började med revy igen för Jens och Östen. Men inte i Iggesund som brukligt. Jens var tillsammans med Claes och Berit Grebenö på Tonhallen i Sundsvall, Östen med Lars T Johansson i Kramfors. Under våren passade Östen på att fylla 50. ÖmR började sitt riktiga turnéår med att åka till Finland och spela en vecka på ställen som Esbo, Kimito, Pargas, Borgå. En sommarturné senare blev det lite höstvila samtidigt som vi började planera och spela in en ny platta som går under arbetsnamnet ”Swingplattan”. Den har väl inte så mycket med musikstilen Swing att göra (lite grann, bara) utan är en platta som vi vill ska svänga.
Julshowandet fortsatte även detta år, men den här gången på Gasklockorna i Gävle. Ett samarbete som vi i ÖmR och Gävle Folkets Hus (som driver Gasklockorna) har planerat ska bli flerårigt…

2009…
Alla år börjar med revyspelande. Åtminstone för Östen och Jens. De var med på 50 utsålda föreställningar på Folkets Hus i Iggesund. Staffan jobbar vidare med att skriva låtar för fulla muggar. Bl a till Engmans Kapell nya produktion. Han tonsätter och producerar Sofia Rapps dikter som ska bli en ny platta. Gunnar, han ser till att skogen blir till bostäder och papper för allmänheten.
På sommaren gjorde ÖmR en kortare turné på några orter i Sverige eftersom både Östen och Jens var upptagna med en teaterföreställning i Hudiksvall. Men varje måndag hade ÖmR en allsångsafton med gästartister i Leksand. En tillställning som lockade många sångsugna människor till Gropen. Under året jobbade Östen och Jens vidare på Viking Cinderella som bingovärdar och underhållare. I slutet på året var det dags för ÖmR att dra igång julshower i både Eskilstuna och Gävle. Det var publika framgångar och gjorde stor succé innan det var dags att invänta det nya året…

2010…
 började med att ÖmR vilade från turnéer och framträdanden.
Östen åkte i stället till Kramfors och medverkade i en revyföreställning tillsammans med Mittrevyn som fick heta Piratpartajet (pga. av historien om Pirate Bay som då var på allas läppar). Staffan knåpade på sina texter och melodier för att fortsätta spela in sin skiva.
Gunnar passade som vanligt på att dra ihop en massa massaved medan tjälen låg kvar i marken. Jens gjorde egna mindre turnéer med sitt Taubeprogram.
Östen skrev tillsammans med Anders Skogh en mässa för kör och spelmanslag och framförde den på bl.a. körstämman i Skinnskatteberg.
I juli mixade vi vår senaste platta ”25 år senare” och förberedde en jubileumskonsertturné som skulle gå av stapeln under hösten samtidigt som sommarspelningarna tog fart.
Under augusti spelade Östen Skalleper i Ronja rövardotteruppsättningen på gamla järnverket i Iggesund med bl.a. Cecilia Milocco, Hassan Brijany, Peter Perski och Thomas Roos.
På hösten hade vi i ÖmR premiär på jubileumsföreställningen ”25 år senare” och släppte samtidigt vår platta med samma namn. Produktionsbolaget Watchout Production började spela in en dokumentär om gänget som senare skulle sändas på Sveriges Television.

2011… 
spelade Östen och Jens (som vanligt) med i Iggesundsrevyn i föreställningen ”Skepp o’skoj” fram till mitten av mars, samtidigt som de turades om att bingoköra på Viking Cinderella. Staffan jobbade med sin platta och tog kontakt med flera spelkompisar som genast kom till studion och spelade in.
Gunnar försvann in i skogen medan de andra revyade och musicerade. Östen fortsatte med några konserter med sin mässa i olika kyrkor och fick tillstånd att förrätta borgerliga vigslar.
ÖmR gjorde flera fantastiskt roliga spelningar på flera nya ställen som Näshulta i Södermanland, och naturligtvis i våra sommaroaser som visfestivalen i Falkenberg, jazzmuseet i Strömsholm och på Liseberg.
Efter c:a 12 år fick vi äran att för fjärde gången i karriären vara med i Allsång på Skansen eftersom Måns Zelmerlöw ville höra Hon kommer med solsken.
Samtidigt fortsatte Watchout Production sin dokumentär om bandet.
Under hösten fortsatte ÖmR sin 25 års föreställning på olika orter i landet. På en konsert i Göteborg hade vi en träff med arrangören för jubileumsturnén som frågade om vi ville fortsätta jobba tillsammans och kanske göra en hyllningsturné för Hootenanny Singers vilket vi naturligtvis nappade på. Strax efter började planering och samlande av låtar …

2012…
 Våren blev en tid för individuella prestationer. Östen vigde par och skrev på sin roman. Staffan skrev låtar, producerade och planerade jobb med andra artister, Jens skötte bingon åt Viking Cinderella, och vad gjorde Gunnar: Jo, han högg ner sina träd som vanligt vid den tiden på året.
På sommaren gjorde ÖmR ett program tillsammans med vissångaren Sofia Rapp Johansson som de kallade ”Visor vid havet”. Det var vackra ställen längs Gästrike och Hälsingekusten som fick besök. Även den vanliga sommarsvängen hanns med. Den gick från Arlöv i söder till Luleå i norr.
Östen gav ut sin debutroman ”Änglamannen” på förlaget Kabusaböcker i början av augusti samtidigt som repetitionerna för att förverkliga en idé om att göra en hyllningsturné för Hootenanny Singers var i full gång. Gunnar tog ledigt och en eminent gitarrist från Järvsö, Jocke Blomgren, lånades in från Engmans Kapell.
Premiären gick av stapeln i Hootenannys hemstad Västervik där de gamla medlemmarna mötte upp. Tio föreställningar blev det sammanlagt i de södra delarna av Sverige.

2013…
Iggesundsrevyn började året med 53 föreställningar under namnet Jubiléende eftersom det var 30-årsjubileum. Östen och Jens har varit med sedan starten 1983. På sista föreställningen fick alla deltagare en varsin glädjespridare-medalj av Hudiksvalls kommun som förkunnade att de var just det.

På hösten samma år vann Iggesundsrevyn revy-SM som gick i Skövde i kategorin bästa rytm och dansnummer.

Det var meningen att ÖmR skulle göra 10 konserter runt om i landet med sitt Hootenannyprogram ’Raringar och tiggare’, men p.g.a. en stor efterfrågan så blev det tio extrakonserter. Bl.a. i Hansi Schwartz hemstad, Lund, där sextio(!) personer i Hootenannys vänkrets, inklusive Hootenannymedlemmarna själva kom till konserten.

Även om ÖmR gjorde sina ’vanliga’ spelningar och konserter runt om i landet hann. Staffan med en egen Sverigeturné tillsammans med Ian Carr, Heidi Talbot och John McCusker.

Vad Gunnar höll på med när han inte var med ÖmR är vi inte riktigt säkra på mer än att han avverkade ett antal kubikmeter skog på den förhoppningsvis egna marken.

2014…
Eftersom Östen är så revykär så blev han jätteglad när han åter fick en förfrågan av Mittrevyn i Härnösand att få medverka i deras revy ’Skrattverket’ under vårvintern.

Sedan startade han ett projekt med Allan Edwallmaterial som sedermera resulterade i plattan ’En rektig kär’. Staffan producerade och spelade bas. Sedan stack han, Staffan alltså, till Skottland och spelade in ytterligare en platta. Den här gången med ett folkmusikband som heter Sea Road Sessions.

Jens passade på riva ut gammal isolering på vinden i sommarstugan. Trots råttskit och fladdermusskit lyckades denna kräsmagade man att få ut eländet. Roligare var det att göra spelningar runt om i Hälsingland med Maja Simonsson. Och naturligtvis den stora händelsen; fyrtioårig bröllopsdag med hustru Lisa.

Under våren bestämde sig Östen för att lära sig bygga musikinstrument. Han åkte till Michael Sandéns gitarrbyggarverkstad i Göteborg och fick lära sig bygga en ukulele tillsammans med två andra entusiaster.

Gunnar började rensa ut skräp från logen och tillsammans med familjen började de bygga stall på gården Nääs i Persbo.

Sommarturné på ställen som Dals-Ed, Falköping, Galven, Bjuråker och flera andra ställen som är så sommarfina.

Avslutade året med ett Stockholmsbesök i en vecka på anrika Boulevardteatern där ’Raringar och tiggare’ framfördes för sista gången.

2015…
Ja, vartannat år sedan 1983 (med några undantag under 90-talet) spelar Jens och Östen Iggesundsrevy. Den här gången hette föreställningen ’Nu laddar vi om’ och framfördes 53 gånger.

Sedan for Östen och Staffan med två andra kompisar, Peppe Lindholm på trummor och Kristofer Sundman på piano och dragspel, på en egen liten turné under våren. Det var ’En rektig kär’ med Allan Edwall-sånger som bl.a. besökte ett fullsatt folkets hus i Hissmofors, Allan Edwalls hemort.

Jens rätade upp ett knä under våren och medverkade sedan tillsammans med Östen i ett stort teaterprojekt i Hudiksvall som handlade om ryssbranden år 1721.

Staffan köpte sig äntligen en motorcykel som han längtat efter i flera år. Sedan for han till Skottland och turnerade med Sea Road Sessions som han spelade in en skiva med året före. Han lämnade motorcykeln hemma. Dessutom hann han med att medverka i Falu Folk Band och Elvings Spelmanskapell och Ian Carr & The Various Artists samma år också. 

Gunnar gjorde en del engagemang med sitt jazzkapell på olika orter i Dalarna.

På Revy-SM i Kalmar vann Iggesundsrevyn i två kategorier: I rytm och dans samt i en sketch där Jens gjorde en av sina berömda fylletolkningar.

De hann även med att ha 30-årsjubileum med ÖmR. Premiären var på anrika Köpmanberget i Hudiksvall och ett femtontal konserter runt om i landet med avslutning på Göteborgs konserthus. Med på turnén medverkade den gamle medlemmen Bengan Janson på dragspel.

2016…
Gjorde Östen åter ett gästbesök hos Mittrevyn i Härnösand i början på året. 

Några extra 30-årsjubileumskonserter med ÖmR blev det också eftersom efterfrågan var stor.

Östen medverkande i föreställningen ’Forsablått’ som var del två i trilogin om Hudiksvalls historia.

Staffan fortsatte med sitt engagemang i Falu Folk Band och producerade och spelade in Elvings Spelmanskapell.

Jens blev pensionär och stack till Cuba för att dansa salsa på gator och torg.

Jens och Östen var med och avtäckte Glada Hudikteaterns Bosse Östlins staty på Hudiksvalls torg. 

ÖmR drog ut på turné i bl.a. Furuvik, Sandviken, Uppsala, Tjörn, Järvsö, Bjursås, Söderbärke och Strömsholm och andra vackra platser i Sommarsverige.

2017…
Hette revyn i Iggesund ’På villospår’ och 55 föreställningar.

Jens började bygga på en gäststuga på sitt sommarnöje. Han sa att den skulle stå klar till midsommar, men inte vilket år.

Eller vad sägs om ’Öl och Psalm’ på krogen i Iggesund. Jens fick vara med om det.

Tio snapsvisor till spelade Östen och Jens in åt Borkbosuringen. En sång för varje snaps och tugga.

Östen byggde sitt 25’e instrument; en gitarr av modellen trippelnolla.

ÖmR gjorde en sommarsväng i bl.a. Katrineholm, Mellanfjärden, Ransäter, Axmar Bruk, Örebro m.fl. platser i Sverige.

Staffan turnerade med svensk-skotska kvintetten Ian Carr & The Various Artists i Sverige.

Östen och Jens avslutade året med att göra julshowen ’Vi (jul)klappar ihop’  på Iggesunds Folkets Hus med 16 utsålda kvällar.

I december började ÖmR skriva på en ny show som ska heta ’Privat’. Det kommer att bli en föreställning med lite nya vinklingar och musik som ÖmR kanske inte jobbat med förut. Premiär i maj 2018.

2018… 
Började lite lugnare än vanligt för Östen eftersom det inte var något revyspelande överhuvudtaget för första gången på elva år. I stället blev det till att bygga musikinstrument eftersom han inte kan slappna av och bara ta det lugnt.

Jens kände sig för lite försiktigt och försökte vara heltidspensionär och tyckte att det gick riktigt bra.

Vad Gunnar gör den här tiden på året är inget att grunna över och detta år är inget undantag. Han var förstås i skogen och avverkade.

Vad Staffan gjorde är det ingen som riktigt vet. Kanske inte ens Staffan.

Men i slutet av januari så bordade ÖmR Viking Line Cinderella och deltog med flera hundra andra musikanter och underhöll båtgäster dansbsandsveckan vilket blev en så pass stor succé att de anlitades att underhålla resenärerna på Cinderella i tio veckor under 2019.

I maj var det Premiär för vår nya föreställning, Privat, som de jobbat med under våren. Trots att de befann sig på säker mark på Söråkers Folkets Hus i  Medelpad, pirrade det ordentligt i deras magar. Med nyskrivna sångnummer och film på duk gick premiären galant.

Under hösten fortsatte föreställningen i bl.a. Dalarna, Gästrikland, Värmland, Bohuslän och Halland.

I november – december blev det revyrepetitioner i Iggesund för Jens och Östen inför revyn ”Extra Allt”…

2019…
… och Revypremiär på nyårsafton.

I nuläget är Iggesundsrevyn en av Sveriges största revyer med sina drygt 50 föreställningar och med c:a 120 tillresta bussar från Umeå i norr och hela vägen till Mellansverige i söder.

Och samtidigt som Östen och Jens spelade revy fredag, lördag, söndag, underhöll de tillsammans med Staffan och Gunnar måndag, tisdag, onsdag och torsdag på Viking Line Cinderella under tio veckor på våren.

Svettigt?

Inte alls! Medan de kamperade på båten passade de på att repetera och skriva låtar tillsammans.

Efter att Östen spelat färdigt sommarteater på Forsa hembygdsgård utanför Hudiksvall åkte de ut på en kortare turné i bl.a. Söderbärke, Axmar, Svärdsjö, Arvika, Stjärnsund och Västerås.

Efter en invigning av en ambulanscentral på Danderyds sjukhus var det dags för en ”Privat”-turné i på ett tiotal ställen i mellan och norra Sverige.

Året avslutades med 12 utsålda Julshowsföreställningar på Folkan i Iggesund, där också Engmans Kapells Peppe Lindholm på trummor och Jocke Blomgren på gitarr förstärkte gänget.

Året avslutades med tre föreställningar med två fantastiska körer i Falun, Falu Miner Chords och Copper Town Harmony.

2020…
ÖmR’s enda spelning under detta coronaår var på en äldregala i Upplands Väsby i februari.

Så vad gjorde de sedan?

Jo, de kontaktade Rickard Nilsson, kompositör och orkesterledare som normalt spelar med Magnus Uggla, Helene Sjöholm, Peter Jöback , Melissa Horn och många andra.

Efter ett mycket kort möte (med två meters avstånd) bestämdes det att Rickard skulle ta sig an ÖmR’s nya produktion med deras nyskrivna låtar. Det skulle bli tolv sånger och de gick in i studio (nu med en och en halvmeters avstånd) och började spela in en låt i taget och den första som gavs ut var jullåten ”Sången ur en film” som blev årets låt 2020 efter en omröstning i ”Hela Hälsingland”.

2021…
Vad 2021 har att bjuda på vet bara musikgudarna, men Oj, vad många artister och musikanter vi kommer att få träffa som är lika spelsugna som vi under det här året.

…to be continued