Östen

Född på Boda viltforskningsstation i Enånger 1:a mars (samma datum som Svenne Hedlund och Harry Belafonte) 1958. Började ”underhålla” redan som 3-åring med orden: ”Ska jag sjunga för dig?” och började sjunga utan att vänta på svar. Första låtarna han lärde sig var: Säg mig du lilla fågel och Min gitarr.

Uppträdde på Enångers bygdegård som 6-åring tillsammans med Jokkmokks Jokke. Fick 5kr och en chokladask i gage som han glömde kvar. Var med i stjärna -73 som femtonåring. Blev 2:a efter att ha sjungit en egen komposition som hette ”Hawaii special” som inspirerats av Spike Jones. Gick på tvåårig social linje på Bromangymnasiet i Hudiksvall 74-76.

Den första skivan som Östen var med på var en skiva som Hudiksvalls kommun gav ut -76. Gruppen hette Hälsingband och låten Fläskläppen. Han tänkte fortsätta på journalisthögskola i Stockholm men började sommarjobba på Iggesunds Bruk och blev kvar där i tre och ett halvt år. Under hela denna tid var musiken yrket och bruket en hobby.

Blev helproffs (d.v.s. han sa upp sig på vinst och förlust från Iggesunds Bruk) 1:a jan 1980. Under fem år så spelade han med Iggesundsgänget, trubadurade, spelade teater och revy tills Östen med Resten bildades 1985 och på denna hemsidas ”historik” fortsätter den storyn… Bor med fru, två barn, hund, katt och höns i gården Sonkmo i Enånger.


Gillar:
Att fiska, snickra. Överhuvudtaget att jobba med händerna är kul. Det är skönt att ”jorda” sig när man kommer hem eftersom vårt jobb är väldigt ”flyktigt.”

Bästa musik:
”Jag gillar nästan allt av lite äldre schlagermusik. Som barn var jag väldigt förtjust i Tore Skogman. Beatles upptäckte jag på 70:talet, Jimmy Hendrix på 80:talet. Countrymusik har också alltid legat mig varm om hjärtat. Särskilt lite äldre hillbilly och bluegrass.”

Bästa schlagerlåt:
Nygammalvals

Bästa bok:
Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley. ”Det är en episk saga om Kung Arturs syster. Sedan gillar jag Marianne Fredrikssons böcker väldigt mycket.”

Bästa film:
Amelie från Montmartre. ”Även om många amerikanska filmer är bra är det skönt att slippa dem ibland. Amelie från Montmartre blir jag lycklig av att se.”

Roligaste instrument:
Harpa. ”Jag fick en när jag fyllde 40 år. Jag tränar så smått på den och den är ett underbart meditationsinstrument. Den låter vackert till och med när man stämmer den.”

Idol:
Allan Edwall, K.D. Lang. ”Allan har jag gillat sen jag såg honom i Hemsöborna som 8-9 åring. Jag älskar vackra röster. Vilken genrer dessa röster tillhör spelar inte så stor roll. K.D. har en underbart vacker röst. Hon öppnar munnen och ut kommer välljud. Jussi Björling sjöng i en annan genrer men han använde sin röst på samma sätt. Sjöng utan att anstränga sig.”

Godaste maten:
Rotmos och fläsklägg. ”Den maträtten serverade jag på min 40:årsdag. Den mottogs med stor entusiasm utom hos två personer. Min revisor och en riksdagsman. I och för sig gillar jag all mat. Det bästa med att åka utomlands är att få upptäcka alla nya maträtter.”

Visdomsord:
Som man sår får man skörda

Skicka e-post till Östen: mandolinen(at)ostenmedresten.one