Jens

Är född på Sollefteå BB 1951. Far norrman och mor svenska. Detta innebär att han är halvnorsk, något som han är mycket stolt över. I synnerhet under vinter- OS. Växte tillsammans med sin bror Göran upp i Väja, utanför Kramfors och flyttade sedan till Iggesund. Båda gamla ”bruksorter” som kanske satt sina spår. Endera blir man tystlåten och inbunden eller då tvärtom. Ni kan gissa vad Jens blev. Redan tidigt började han med visor, spelade som 6-åring på Gunde Johanssons gitarr. Visintresset har sedan hållit i sig.

Startade 1973 Iggesundsgänget med Janne Krans och Nisse Damberg. Utbildade sig till lärare på högskolan i Gävle och fick en gång på sjuttitalet göra valet om han skulle fortsätta som lärare eller bli proffsmusiker. Av hänsyn till familjen bestämde han att inte hoppa på proffståget och hoppade av orkestern. Östen efterträdde honom 1979. Tiden fram till 1985, när Östen med Resten startade, spelade han revy, trubadurade på fritid och arbetade som lärare på heltid. Idrotten har varit hans stora passion likväl som musiken. Han har under hela sitt liv spelat fotboll och ishockey på serienivå.


Gillar:
”Att måla möbler och tavlor. Att få umgås med nära och kära.”

Gillar inte:
Falskhet, fiskbullar

Bästa musik:
”Allt vad Evert Taube har gjort. Den svenska musiktraditionen är unik för Sverige och den måste man förvalta och bevara. På senare år har jag upptäckt den amerikanske sångaren Willie Nelson som i sin framtoning känns som en riktig vissångare.”

Bästa schlagerlåt:
100% med Lotta Engberg och Triple and T0uch

Bästa bok:
Exodus av Leon Uris ”Exodus är en välskriven bok om en av de första judiska bosättningarna i Palestina. Det fanns chans att det kunde ha blivit en fredlig lösning på Mellanösternkrisen, men som ni vet… En väldigt intressant bok för er som gillar modern historia.”

Bästa film:
Traffic av Jaques Tati ”Jag älskar Tatis minimalistiska och stillsamma humor. Min favorit krockscen finns i den filmen.”

Roligaste instrument:
”Skedar. Alltså vanliga matskedar av rostfritt stål som min far lärde sig att spela på när han var på sjön, av Irländska sjömän och som han visade mig som barn.”

Idol:
”Evert Taube (Se musik). Nelson Mandela och det behöver jag inte ens förklara.”

Godaste maten:
”Smörstekta abborrfileér som helst ska vara egenhändigt fiskade. Jag och min familj har en sommarstuga i Njutångers skärgård. Alldeles utanför huset i fjärden ligger en grynna där abborren brukar stå.”

Visdomsord:
Behandla andra som du själv vill bli behandlad, var positiv och utbilda dig.

Skicka e-post till Jens: gitarren(at)ostenmedresten.one